این گروه در دی ماه ۱۳۹۷ در مشهد و در حاشیه همایش «پیشگیری از سرطان کلورکتال» شکل گرفت. گروه سرطانهای ارثی کلورکتال ایران، متشکل از محققان فعال در زمینه کانسرهای فامیلیال کولون و سندرمهای ارثی از جمله «سندرم لینچ» و «سندرم پولیپوز کولون» است.
هدف از تشکیل این گروه انجام مطالعات مولتیسنتر (چند مرکزی) در این زمینه و طراحی راهنمای کشوری است.
با توجه به اینکه بر اساس بررسیهای انجام شده ۵ درصد از سرطانهای کولون به دلایل ژنتیکیَ است، در صورت تشخیص زودهنگام افراد حامل موتاسیون و درمانهای پیشگیرانه (مانند کولونوسکوپی و پولیپکتومی)، میتوان از بروز این سرطان در این افراد و اعضای خانواده آنها جلوگیری کرد.
ریسک به سرطان روده در کسانی که مبتلا به سندرمهای ارثی از جمله «سندرم لینچ» و «آدنوماتوز فامیلی» هستند تا بین ۲۰ الی ۱۰۰ درصد تا سن ۶۰ سالگی ذکر شده است. همچنین سن بروز سرطان روده (برای انواع غیر ارثی یا غیر فامیلی) بطور متوسط ۵۰ تا ۶۰ سال است؛ اما در موارد فامیلی (ارثی) در افراد زیر ۳۰ سال نیز مشاهده شده است.
در ایران از سال ۲۰۱۴ تا کنون (۲۰۱۹) ثبت سرطانها در دستور کار قرار گرفته است و در حال حاضر ۹۵ درصد از سرطانهای کولون در کشور به ثبت رسیده، اما در زمینه سرطانهای کلورکتال فامیلیال (سرطانهای ارثی روده) تا کنون اقدام خاصی نشده است. با توجه به ازدواج های فامیلی و ابتلا به سرطان کولون در سنین پایین در کشور، باید در زمینه سرطانها با زمینه ژنتیکی تحقیقات و برنامهریزی بیشتری شود.
در حاشیه نخستین کنفرانس با محوریت کانسرهای فامیلی کولون گروه تومورهای ارثی کولون ایران در دانشگاه علوم پزشکی مشهد تشکیل شد که این گروه از حمایت علمی مرکز ریجستری سرطانهای ارثی دانشگاه لیدن هلند پرفسور واسن نیز برخوردار است.
تشکیل گروه تومورهای ارثی کولون موجب گسترش مطالعات چند مرکزی برای شناخت کانسرهای فامیلی در ایران شده و منجر به شناسایی زودهنگام سرطانهای کلورکتال فامیلیال میشود تا گایدلاین (دستورالعمل) مناسبی را برای پیشگیری از این بیماری ارائه دهد.